Gratis Recept » En smakexplosion i varje tugga: Hemlagad baklava med krispigt filodeg, saftig nötfyllning och ljuvlig honungsdränkning

En smakexplosion i varje tugga: Hemlagad baklava med krispigt filodeg, saftig nötfyllning och ljuvlig honungsdränkning

En smakexplosion i varje tugga: Hemlagad baklava med krispigt filodeg, saftig nötfyllning och ljuvlig honungsdränkning

En smakexplosion i varje tugga: Hemlagad baklava med krispigt filodeg, saftig nötfyllning och ljuvlig honungsdränkning

Ingredienser:

– 450 gram filodeg
– 250 gram smör, smält
– 300 gram valnötter, hackade
– 150 gram mandlar, hackade
– 1 tesked malen kanel
– 1/2 tesked malen kardemumma
– 1/4 tesked malen nejlika
– 1/2 tesked vaniljextrakt
– 300 gram socker
– 250 ml vatten
– 250 ml honung
– Saften från en halv citron

Steg 1: Förberedelse

Börja med att tina filodegen enligt anvisningarna på förpackningen. När den är tinad, täck den med en fuktig kökshandduk för att förhindra att den torkar ut.

Steg 2: Gör nötfyllningen

I en stor skål, blanda de hackade valnötterna, mandlarna, kanelen, kardemumman, nejlikan och vaniljextraktet. Rör om väl så att alla ingredienser är jämnt fördelade.

Steg 3: Förbered bakformen

Smörj en rektangulär bakform med smör. Placera ett ark av filodeg i botten av formen och pensla det med smält smör. Upprepa detta med ytterligare 5 ark filodeg, varje gång pensla med smör.

Steg 4: Lägg på nötfyllningen

Sprid ut hälften av nötfyllningen över filodegen i formen. Jämna till fyllningen med baksidan av en sked eller en spatel för att få en jämn yta.

Steg 5: Fortsätt med filodeg och nötfyllning

Lägg på ytterligare 5 ark filodeg, varje gång pensla med smör. Sprid ut resten av nötfyllningen över filodegen och jämna till ytan.

Steg 6: Avsluta med filodeg

Lägg på de sista 6 arkarna av filodeg, varje gång pensla med smör. Se till att pensla även det översta arket ordentligt för att få en krispig yta.

Steg 7: Skär baklavakakan

Med en vass kniv, skär baklavakakan i rutor eller diamantformer. Det är viktigt att skära ända ner till botten för att säkerställa att honungsdränkningen når alla delar av baklavakakan.

Steg 8: Grädda baklavakakan

Förvärm ugnen till 175 grader Celsius. Placera baklavakakan i ugnen och grädda i cirka 45-50 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig.

Steg 9: Gör honungsdränkningen

Under tiden baklavakakan gräddas, kombinera socker, vatten, honung och citronsaft i en kastrull. Värm upp blandningen på medelhög värme och rör om tills sockret har lösts upp helt. Låt sedan sjuda i ytterligare 5 minuter för att tjockna något.

Steg 10: Dränk baklavakakan

När baklavakakan är färdiggräddad, ta ut den ur ugnen och låt den svalna något. Häll sedan försiktigt honungsdränkningen över kakan, se till att den når alla skårade delar. Låt baklavakakan stå och dra åt sig dränkningen i minst 4 timmar, eller över natten för bästa smak.

Steg 11: Servera och njut

Skär försiktigt baklavakakan längs de tidigare skårade linjerna och servera på ett vackert fat. Servera gärna med en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass för att komplettera den ljuvliga smaken av baklavakakan.

Slutsats

Att göra hemlagad baklava kan verka som en utmaning, men resultatet är väl värt ansträngningen. Den krispiga filodegen, den saftiga nötfyllningen och den ljuvliga honungsdränkningen skapar en smakexplosion i varje tugga. Följ detta detaljerade recept och imponera på dina vänner och familj med din egen hemlagade baklava.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *