Gratis Recept » Höstens härliga smaker i en krispig karamellpaj med kanel och äpple

Höstens härliga smaker i en krispig karamellpaj med kanel och äpple

Höstens härliga smaker i en krispig karamellpaj med kanel och äpple

Höstens härliga smaker i en krispig karamellpaj med kanel och äpple

Att njuta av höstens smaker är något alldeles speciellt. Den krispiga luften och de färgglada löven på träden ger en känsla av mys och värme. Och vad passar då bättre än att avnjuta en läcker karamellpaj med kanel och äpple? Denna paj är perfekt för att fira hösten och dess fantastiska smaker.

Ingredienser:

– 200 g vetemjöl
– 100 g smör
– 50 g socker
– 1 tsk vaniljsocker
– 1 ägg
– 4 äpplen (gärna svenska äpplen)
– 1 dl socker
– 1 tsk kanel
– 1 msk vetemjöl
– 50 g smör

Gör så här:

1. Förbered degen

Börja med att förbereda degen till pajen. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål. Skär smöret i små bitar och tillsätt det i skålen. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg. Tillsätt ägget och knåda degen tills den blir jämn och smidig. Låt degen vila i kylen i cirka 30 minuter.

2. Förbered äppelfyllningen

Under tiden degen vilar kan du förbereda äppelfyllningen. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i en skål. Tillsätt socker, kanel och vetemjöl och blanda väl så att äpplena täcks av blandningen.

3. Kavla ut degen

Ta ut degen från kylen och dela den i två delar. Kavla ut den första delen på ett mjölat bakbord till en rund platta som passar i en pajform. Lägg den utkavlade degen i pajformen och tryck ut den ordentligt så att den täcker botten och kanterna.

4. Fyll pajformen

Häll äppelfyllningen över den utkavlade degen i pajformen och fördela den jämnt. Skär smöret i små bitar och strö över äpplena.

5. Kavla ut resten av degen

Kavla ut den andra delen av degen på samma sätt som tidigare. Lägg den utkavlade degen över äppelfyllningen och tryck försiktigt ihop kanterna med bottenplattan så att fyllningen blir helt täckt.

6. Grädda pajen

Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter, eller tills den får en vacker gyllenbrun färg.

7. Servera och njut

Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna något innan du serverar den. Pajen är fantastisk att äta som den är, men kan också serveras med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde för extra lyx.

Denna krispiga karamellpaj med kanel och äpple är en perfekt höstdessert som kommer att förgylla dina smaklökar. Den kombinerar de söta smakerna av äpple och kanel med den knapriga konsistensen av pajdegen. Servera den till familj och vänner och njut av höstens härliga smaker tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *