Gratis Recept » Portugisiska Pastéis de Nata: En smakresa till Lissabon med dessa krämiga och krispiga bakverk

Portugisiska Pastéis de Nata: En smakresa till Lissabon med dessa krämiga och krispiga bakverk

Portugisiska Pastéis de Nata: En smakresa till Lissabon med dessa krämiga och krispiga bakverk

Portugisiska Pastéis de Nata: En smakresa till Lissabon med dessa krämiga och krispiga bakverk

Introduktion

Portugisiska Pastéis de Nata är en traditionell portugisisk bakelse som har blivit en symbol för Lissabon. Dessa små, krämiga och krispiga bakverk har erövrat smaklökarna hos människor över hela världen. I denna artikel kommer vi att utforska historien bakom Pastéis de Nata och lära oss hur man gör dem själva. Så ta på dig förklädet och låt oss ge oss ut på en smakresa till Lissabon!

Historien bakom Pastéis de Nata

Pastéis de Nata har sitt ursprung i Belém, en stadsdel i Lissabon, Portugal. Det sägs att receptet för dessa läckra bakverk härstammar från munkarna i Mosteiro dos Jerónimos, ett kloster som grundades på 1500-talet. Munkarna använde äggvitor för att stryka kläder och hade därför ett överskott av äggulor. För att undvika att slösa bort dem började de använda äggulorna för att göra fyllningen till sina bakverk.

Det var dock inte förrän på 1800-talet som Pastéis de Nata blev populära utanför klostret. En lokal bagare vid namn António de Oliveira kom över receptet och började sälja bakverken i sin egen butik. De blev omedelbart en succé och snart spred sig ryktet om dessa läckra bakverk över hela Lissabon.

Ingredienser

För att göra Pastéis de Nata behöver du följande ingredienser:

– 500 gram färsk smördeg
– 250 ml mjölk
– 250 ml vispgrädde
– 6 äggulor
– 200 gram socker
– 1 tsk vaniljextrakt
– Rivet skal från en citron
– Kanel för att strö över

Tillagning

1. Börja med att rulla ut smördegen på en mjölad yta tills det blir ca 2 mm tjockt. Skär sedan degen i remsor och rulla ihop dem till små bollar. Placera bollarna i muffinsformar och tryck ut dem så att de täcker botten och sidorna. Ställ åt sidan.

2. Förbered nu fyllningen genom att kombinera mjölk, vispgrädde, socker, vaniljextrakt och rivet citronskal i en kastrull. Värm upp blandningen på medelhög värme tills den börjar koka.

3. Medan blandningen värms upp, vispa äggulorna i en separat skål tills de blir ljusa och fluffiga. Tillsätt sedan den varma mjölkblandningen i äggulorna, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att vispa.

4. Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp den på låg värme. Rör om kontinuerligt tills fyllningen tjocknar och blir krämig. Ta bort från värmen och låt svalna.

5. Förvärm ugnen till 220 grader Celsius. Häll fyllningen i smördegsformarna och strö lite kanel över varje bakelse.

6. Placera formarna i ugnen och baka i ca 15-20 minuter eller tills smördegen har blivit gyllenbrun och fyllningen har stelnat.

7. Ta ut formarna från ugnen och låt Pastéis de Nata svalna något innan servering. De är bäst när de fortfarande är varma och krispiga.

Avslutning

Nu har du lärt dig att göra de berömda portugisiska bakverken Pastéis de Nata! Dessa krämiga och krispiga små bakelser är en smakresa till Lissabon och kommer säkert att imponera på dina vänner och familj. Så ta fram ditt bästa recept och njut av dessa läckra bakverk tillsammans med en kopp kaffe eller te. Bon appétit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *