Gratis Recept » Chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott – en himmelsk smakexplosion!

Chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott – en himmelsk smakexplosion!

Chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott – en himmelsk smakexplosion!

Chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott – en himmelsk smakexplosion!

Chokladälskare, håll i er för den ultimata smakupplevelsen! Denna chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott kommer att få dina smaklökar att dansa av glädje. Med kombinationen av sötma, knapriga nötter och syrliga hallon kommer denna dessert att bli en favorit på middagsbjudningar och speciella tillfällen. Följ detta detaljerade recept för att skapa en himmelsk smakexplosion!

Ingredienser:

– 200g mörk choklad
– 100g smör
– 150g socker
– 3 ägg
– 100g vetemjöl
– 1 tsk vaniljextrakt
– 100g valfria nötter (exempelvis mandlar eller hasselnötter)
– 50g socker till karamellisering
– 200g färska hallon
– 50g socker till hallonkompotten
– Saft från en halv citron

Steg 1: Förbered chokladsmeten

Börja med att smälta den mörka chokladen över ett vattenbad. Se till att vattnet inte kokar och rör om kontinuerligt tills chokladen är helt smält. Låt sedan chokladen svalna något.

Steg 2: Blanda smör och socker

I en separat skål, vispa smöret och sockret tills det blir en jämn och fluffig konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje tillsats. Tillsätt sedan vaniljextraktet och blanda väl.

Steg 3: Tillsätt chokladen

Häll den smälta chokladen i smör- och sockerblandningen och blanda försiktigt tills allt är väl kombinerat. Sikta sedan i vetemjölet och rör om tills smeten är slät och utan klumpar.

Steg 4: Karamellisera nötterna

Ta de valfria nötterna och hacka dem grovt. Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme och tillsätt sockret. Rör om kontinuerligt tills sockret smälter och bildar en gyllene karamell. Tillsätt sedan de hackade nötterna och blanda väl så att de täcks av karamellen. Häll ut nöt- och karamellblandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Steg 5: Hallonkompott

I en kastrull, tillsätt de färska hallonen, sockret och citronsaften. Värm upp på medelhög värme och rör om försiktigt tills sockret löses upp och hallonen börjar mjukna. Koka sedan hallonkompotten i cirka 5 minuter tills den tjocknar något. Ta av från värmen och låt svalna.

Steg 6: Baka chokladbomben

Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Smörj och mjöla en rund bakform. Häll chokladsmeten i formen och jämna till ytan med en spatel. Placera sedan formen i ugnen och baka i cirka 25-30 minuter, eller tills chokladkakan är fast runt kanterna men fortfarande lite kladdig i mitten. Ta ut från ugnen och låt svalna i formen i cirka 10 minuter innan du stjälper upp den på ett serveringsfat.

Steg 7: Servera och njut!

Dekorera chokladbomben med de karamelliserade nötterna och servera med en generös klick av hallonkompotten på toppen. Skär i portionsbitar och servera med en kula vaniljglass eller vispad grädde för extra lyx. Njut av denna himmelska smakexplosion och se dina gäster bli imponerade av din kreativitet i köket!

Denna chokladbomb med karamelliserade nötter och hallonkompott är verkligen en sensation för smaklökarna. Den kombinerar sött, knaprigt och syrligt på ett perfekt sätt och kommer att bli en favoritdessert för både chokladälskare och alla som älskar en smakrik och spännande efterrätt. Så ge dig själv och dina gäster en riktig smakupplevelse och prova detta recept redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *