Gratis Recept » Påskens söta överraskning: Chokladägg med karamelliserade apelsinskal och knäckig mandelkräm

Påskens söta överraskning: Chokladägg med karamelliserade apelsinskal och knäckig mandelkräm

Påskens söta överraskning: Chokladägg med karamelliserade apelsinskal och knäckig mandelkräm

Påskens söta överraskning: Chokladägg med karamelliserade apelsinskal och knäckig mandelkräm

Ingredienser:

– 200 g mörk choklad
– 1 apelsin
– 100 g mandel
– 100 g socker
– 100 g smör
– 1 dl grädde
– 1 tsk vaniljextrakt
– 1 tsk flingsalt

Steg 1: Förberedelse

Börja med att hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Se till att chokladen smälter jämnt och blir helt slät. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Skölj apelsinen noggrant och riv skalet fint. Se till att endast det yttersta lagret av skalet används, undvik det vita som kan vara bittert. Ställ åt sidan.

Steg 2: Karamellisera apelsinskalen

Ta en kastrull och tillsätt socker samt apelsinskal. Värm på medelhög värme och rör om kontinuerligt tills sockret smälter och blir gyllenbrunt. Var försiktig så att det inte bränns. När sockret har smält och fått en fin karamellfärg, ta bort kastrullen från värmen och häll försiktigt ut karamellen på ett bakplåtspapper. Låt svalna och stelna.

Steg 3: Knäckig mandelkräm

Ta en stekpanna och rosta mandeln på medelhög värme tills den får en fin gyllenbrun färg och blir knaprig. Låt svalna något och hacka sedan mandeln grovt.

I en separat kastrull, smält smöret på låg värme. Tillsätt grädde, socker och vaniljextrakt. Rör om väl tills sockret har lösts upp helt. Öka sedan värmen till medelhög och låt blandningen koka i cirka 10 minuter eller tills den tjocknar och får en gyllenbrun färg. Rör om då och då för att undvika att det bränner fast i botten.

När krämen har tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den hackade mandeln. Blanda väl så att mandeln fördelas jämnt i krämen. Låt svalna något.

Steg 4: Forma chokladägg

Ta fram äggformade silikonformar eller äggformade ballonger som du kan använda som mallar. Pensla formarna med den smälta chokladen, se till att täcka hela ytan. Ställ formarna i kylen i cirka 10 minuter eller tills chokladen har stelnat.

Ta ut formarna från kylen och pensla ytterligare ett lager av den smälta chokladen över det första lagret. Se till att det blir ett jämnt och tjockt skal. Ställ formarna i kylen igen i cirka 10 minuter eller tills chokladen har stelnat helt.

Steg 5: Fyll chokladäggen

Ta ut chokladäggen från kylen och försiktigt lossa dem från formarna. Fyll dem sedan med den knäckiga mandelkrämen. Lämna lite utrymme på toppen för att kunna täcka med mer choklad.

Smält resten av den mörka chokladen och täck äggen med ett tunt lager av den smälta chokladen för att försegla dem. Se till att täcka alla kanter och hålrum. Ställ äggen i kylen i cirka 30 minuter eller tills chokladen har stelnat helt.

Steg 6: Karamelliserade apelsinskal

Ta fram den karamelliserade apelsinskalen som tidigare har stelnat och bryt den i mindre bitar. Dekorera chokladäggen med de karamelliserade apelsinskalbitarna genom att trycka dem försiktigt på ytan av äggen.

Servering

Dina chokladägg med karamelliserade apelsinskal och knäckig mandelkräm är nu klara att serveras! De kan antingen ätas direkt eller förvaras i kylen i en lufttät behållare fram till servering. Dessa läckra påskgodisar kommer garanterat att bli en sötsak som överraskar och glädjer både stora och små under påsken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *