Gratis Recept » Stjärnkladdig chokladfondant med knäckig karamelltopping – en himmelsk avslutning på nyårsfesten!

Stjärnkladdig chokladfondant med knäckig karamelltopping – en himmelsk avslutning på nyårsfesten!

Stjärnkladdig chokladfondant med knäckig karamelltopping - en himmelsk avslutning på nyårsfesten!

Stjärnkladdig chokladfondant med knäckig karamelltopping – en himmelsk avslutning på nyårsfesten!

Att avsluta nyårsfesten med en fantastisk dessert är ett måste för att skapa minnesvärda stunder. Denna stjärnkladdiga chokladfondant med knäckig karamelltopping kommer garanterat att imponera på dina gäster och lämna dem med en smakupplevelse de sent kommer att glömma. Här är ett detaljerat recept för att hjälpa dig skapa denna himmelska avslutning på nyårsfesten!

Ingredienser:

– 200g mörk choklad (minst 70% kakao)
– 200g smör
– 4 ägg
– 4 äggulor
– 200g socker
– 100g vetemjöl
– En nypa salt

Knäckig karamelltopping:

– 200g socker
– 100g smör
– 100g vispgrädde
– En nypa flingsalt

Gör så här:

1. Börja med att smälta chokladen och smöret i en värmetålig skål över ett vattenbad. Se till att vattnet inte kokar, då chokladen kan brännas. Rör om tills blandningen är slät och låt den sedan svalna något.

2. I en separat skål, vispa ägg, äggulor och socker tills det blir ljust och fluffigt. Detta tar vanligtvis cirka 5 minuter.

3. Tillsätt den smälta chokladblandningen till äggsmeten och blanda väl.

4. Sikta mjölet och saltet över smeten och vik försiktigt in det tills allt är väl blandat. Se till att inte överarbeta smeten för att undvika att den blir seg.

5. Smörj och mjöla små runda bakformar eller portionsformar. Häll smeten i formarna och placera dem i kylen i minst 30 minuter för att stelna.

6. Under tiden kan du förbereda den knäckiga karamelltoppingen. I en kastrull, smält sockret på medelhög värme tills det blir en gyllene karamellfärg. Rör om då och då för att undvika att sockret bränns.

7. Tillsätt smöret och vispgrädden i den smälta karamellen och rör om tills allt är väl blandat. Låt koka i ytterligare 2-3 minuter tills karamellen tjocknar något.

8. Ta bort formarna från kylen och placera dem på en bakplåt. Häll en generös mängd av den knäckiga karamelltoppingen över varje fondant.

9. Förvärm ugnen till 200°C och grädda fondanterna i cirka 10-12 minuter. Fondanterna ska vara fasta runt kanterna men fortfarande kladdiga i mitten.

10. Ta ut fondanterna från ugnen och låt dem svalna något innan servering. Servera dem gärna med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde för att komplettera den rika chokladsmaken.

Denna stjärnkladdiga chokladfondant med knäckig karamelltopping är en perfekt avslutning på nyårsfesten. Dess kombination av kladdig choklad och knäckig karamell kommer att få dina gäster att sukta efter mer. Så varför inte imponera på dina vänner och familj med denna himmelska dessert och skapa minnesvärda stunder vid nyårsfirandet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *