Gratis Recept » Hemligheten bakom perfekt Hasselbackspotatis: En detaljerad guide till en svensk klassiker

Hemligheten bakom perfekt Hasselbackspotatis: En detaljerad guide till en svensk klassiker

Hemligheten bakom perfekt Hasselbackspotatis: En detaljerad guide till en svensk klassiker

Introduktion

Hasselbackspotatis är en svensk maträtt som har blivit populär över hela världen. Den är känd för sin unika presentation och sin krispiga yta kombinerat med en mjuk och fluffig insida. Men vad är hemligheten bakom den perfekta hasselbackspotatisen? Följ denna detaljerade guide för att upptäcka det.

Vad är Hasselbackspotatis?

Hasselbackspotatis uppfanns på restaurang Hasselbacken i Stockholm på 1950-talet. Det är en potatisrätt där potatisen skärs nästan helt igenom i tunna skivor, men fortfarande hålls ihop i botten. Sedan gräddas den i ugnen tills den blir krispig på ytan och mjuk inuti.

Ingredienser

För att göra hasselbackspotatis behöver du följande ingredienser:

– 8 medelstora fasta potatisar
– 4 matskedar smör
– 2 vitlöksklyftor, krossade
– Salt och peppar till smak
– En kvist färsk rosmarin
– 2 matskedar olivolja

Steg-för-steg guide

Steg 1: Förbered potatisen

Börja med att skölja potatisen noggrant för att ta bort eventuell smuts. Skala inte potatisen, skalet ger extra smak och textur. Skär sedan potatisen i tunna skivor, men var försiktig så att du inte skär igenom hela potatisen. Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor eller knivar för att förhindra att du skär igenom helt.

Steg 2: Smaksätt potatisen

Smält smöret i en kastrull och tillsätt den krossade vitlöken. Låt det sjuda i några minuter för att infusera smöret med vitlökssmak. Pensla sedan potatisen med det smälta smöret, se till att få in smöret mellan alla skivor. Krydda med salt och peppar.

Steg 3: Grädda potatisen

Förvärm ugnen till 200 grader Celsius. Placera potatisen på en bakplåt och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut plåten och pensla potatisen med mer smör, och tillsätt rosmarinkvisten på plåten. Grädda i ytterligare 30 minuter, eller tills potatisen är gyllenbrun och krispig.

Steg 4: Servera potatisen

Ta ut potatisen ur ugnen och låt den svalna något innan servering. Drizzle med olivolja och servera som sidorätt till ditt favoritkött eller fiskrätt.

Slutord

Hemligheten bakom perfekt hasselbackspotatis ligger i förberedelsen och tillagningen. Genom att följa dessa steg kommer du att få en potatisrätt som är både vacker att titta på och läcker att äta. Så nästa gång du vill imponera på dina gäster, varför inte prova hasselbackspotatis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *