Gratis Recept » Himmelska Hasselbackspotatisar: En spröd och smakrik kärlekshistoria mellan potatis och kryddor

Himmelska Hasselbackspotatisar: En spröd och smakrik kärlekshistoria mellan potatis och kryddor

Himmelska Hasselbackspotatisar: En spröd och smakrik kärlekshistoria mellan potatis och kryddor

Himmelska Hasselbackspotatisar: En spröd och smakrik kärlekshistoria mellan potatis och kryddor

Potatis är en av de mest älskade och mångsidiga grönsakerna i världen. Dess neutrala smak gör den till en perfekt kanvas för att experimentera med olika kryddor och smaker. En av de mest populära sätten att tillaga potatis på är att göra hasselbackspotatisar. Denna metod, som kommer från Sverige, ger potatisen en spröd yta samtidigt som insidan förblir mjuk och krämig. I kombination med olika kryddor blir dessa hasselbackspotatisar en himmelsk smakupplevelse.

Ingredienser:

– 4 stora potatisar (gärna av mjölig sort)
– 4 msk smör
– 2 vitlöksklyftor
– 1 tsk torkad rosmarin
– 1 tsk torkad timjan
– 1 tsk paprikapulver
– Salt och peppar efter smak

Steg 1: Förberedelse

Börja med att förvärma ugnen till 200 grader Celsius. Tvätta potatisarna noggrant under kallt vatten för att ta bort eventuell smuts. Skala dem om du föredrar det, men det är inte nödvändigt. Placera varje potatis på en skärbräda och skär små snitt längs med potatisens längd, men se till att inte skära hela vägen igenom. Skivorna ska vara ungefär 2-3 mm tjocka och hålla ihop i botten.

Steg 2: Kryddsmör

I en liten kastrull smälter du smöret på medelhög värme. Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem i smöret. Rör om och låt vitlöken fräsa i smöret i cirka 1 minut. Tillsätt sedan rosmarin, timjan och paprikapulver. Rör om ordentligt och låt kryddorna blandas med smöret i ytterligare 1 minut. Ta bort kastrullen från värmen och låt kryddsmöret svalna något.

Steg 3: Pensling

Placera de snittade potatisarna på en bakplåtspapperklädd plåt. Använd en pensel för att försiktigt pensla kryddsmöret över potatisarna, se till att smöret kommer ner i varje snitt. Var generös med penslingen för att få potatisarna att bli riktigt smakrika och krispiga. Spara lite av kryddsmöret för senare.

Steg 4: Tillagning

Sätt in plåten med potatisarna i den förvärmda ugnen och baka dem i cirka 45-50 minuter, eller tills de är gyllenbruna och krispiga på ytan. Under tiden kan du ta ut potatisarna efter halva tiden och pensla dem med det sparade kryddsmöret för att ge dem ännu mer smak och glans.

Steg 5: Servering

När potatisarna är färdiga, ta ut dem från ugnen och låt dem svalna något innan du serverar dem. Strö över lite extra salt och peppar efter smak. Dessa hasselbackspotatisar är perfekta som tillbehör till olika rätter, som grillat kött eller fisk. Du kan också servera dem som en aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad.

Denna kärlekshistoria mellan potatis och kryddor är verkligen himmelsk. De spröda och smakrika hasselbackspotatisarna kommer att förföra dina smaklökar och lämna dig begärande mer. Så varför inte ge dig själv och dina nära och kära en kulinarisk upplevelse genom att prova detta recept? Du kommer inte att bli besviken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *