Gratis Recept » Magisk Bechamelsås: Hemligheten till en krämig och smakrik vit sås

Magisk Bechamelsås: Hemligheten till en krämig och smakrik vit sås

Magisk Bechamelsås: Hemligheten till en krämig och smakrik vit sås

Introduktion

Bechamelsås, även känd som vit sås, är en av de fem ”modersåserna” i det franska köket. Den är enkel att göra, men kan vara svår att bemästra. Med rätt teknik och ingredienser kan du dock skapa en magisk bechamelsås som kommer att ta dina rätter till en helt ny nivå. Hemligheten till en krämig och smakrik vit sås ligger i balansen mellan mjölk, smör och mjöl, samt i de extra kryddor och smaker du väljer att lägga till.

Ingredienser

För att göra en grundläggande bechamelsås behöver du följande ingredienser:

– 2 msk smör
– 2 msk vetemjöl
– 2 koppar mjölk
– Salt och vitpeppar efter smak

För att göra din bechamelsås extra speciell kan du också lägga till följande ingredienser:

– 1 lök, piqued (det vill säga genomborrad med kryddnejlikor)
– 1 lagerblad
– En nypa muskot

Förberedelser

Börja med att smälta smöret i en kastrull över medelvärme. När smöret har smält helt, tillsätt mjölet och rör om tills det bildar en jämn pasta, detta kallas för en roux. Det är viktigt att röra konstant för att förhindra att rouxen bränns.

Tillagning

När rouxen är jämn och bubblar lite, börja långsamt hälla i mjölken. Det är viktigt att hälla mjölken långsamt och röra konstant för att förhindra att såsen blir klumpig. När all mjölk har tillsatts, tillsätt löken, lagerbladet och muskoten. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 10 minuter, eller tills den har tjocknat till önskad konsistens. Glöm inte att röra om då och då för att förhindra att såsen bränns vid.

Avslutning

När såsen har tjocknat till önskad konsistens, ta bort den från värmen och sila bort löken och lagerbladet. Smaka av med salt och vitpeppar. Din bechamelsås är nu klar att användas i en mängd olika rätter, från lasagne till gratänger till croque monsieur.

Extra tips

För en extra krämig bechamelsås, prova att byta ut en del av mjölken mot grädde. Du kan också experimentera med att lägga till olika kryddor och smaker till din sås. Till exempel kan du lägga till riven ost för att göra en ostig bechamelsås, eller vitlök och örter för en mer smakrik variant.

Slutsats

Att göra en perfekt bechamelsås kan ta lite övning, men med tiden kommer du att kunna göra en magisk vit sås som kommer att förvandla dina rätter. Kom ihåg att hemligheten till en krämig och smakrik bechamelsås ligger i balansen mellan mjölk, smör och mjöl, samt i de extra kryddor och smaker du väljer att lägga till. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *