Gratis Recept » Magiskt Mumsiga Hasselbackspotatis: En Stjärna på Din Middagsbord

Magiskt Mumsiga Hasselbackspotatis: En Stjärna på Din Middagsbord

Magiskt Mumsiga Hasselbackspotatis: En Stjärna på Din Middagsbord

Introduktion

Hasselbackspotatis, en svensk klassiker, har blivit en stjärna på middagsbord över hela världen. Denna fantastiska potatisrätt är inte bara vacker att se på, men också otroligt mumsig. Dess unika tillagningsteknik ger den en perfekt balans mellan knaprig yta och mjukt, fluffigt inre. Låt oss dyka in i det magiska receptet för att skapa denna läckra rätt.

Ingredienser

För att göra 4 portioner av hasselbackspotatis behöver du följande ingredienser:

– 8 medelstora fasta potatisar
– 4 matskedar smält smör
– 2 vitlöksklyftor, finhackade
– Salt och peppar efter smak
– 1 tesked paprika
– 2 matskedar olivolja
– Färsk rosmarin och timjan
– 100 gram riven ost (valfri sort)
– Gräddfil och hackad gräslök för servering

Förberedelser

Börja med att förvärma ugnen till 200 grader Celsius. Skölj potatisarna noggrant och torka dem sedan torra. Skär tunna skivor längs varje potatis, men se till att inte skära igenom hela vägen. Ett tips är att placera potatisen mellan två skärbrädor eller knivar för att undvika att skära igenom den helt.

Tillagning

Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt den finhackade vitlöken. Låt det stå på låg värme i några minuter för att smöret ska ta upp vitlökssmaken. Blanda sedan i olivolja, salt, peppar och paprika.

Pensla potatisarna med hälften av smörblandningen, se till att få in så mycket som möjligt mellan skivorna. Placera potatisarna på en bakplåt och grädda i ugnen i 30 minuter.

Ta ut potatisarna och pensla dem med resten av smörblandningen. Strö över de färska örterna och grädda i ytterligare 20 minuter.

Strö över den rivna osten och grädda i ytterligare 10 minuter, eller tills osten är gyllene och bubblig.

Servering

Servera dina hasselbackspotatisar direkt från ugnen, toppade med en klick gräddfil och lite hackad gräslök. De passar perfekt som sidorätt till kött, fisk eller kyckling, men är även tillräckligt smakrika för att ätas på egen hand.

Slutord

Att göra hasselbackspotatis kan verka komplicerat, men med lite övning kommer du snart att bemästra tekniken. Denna rätt är inte bara otroligt god, den är också ett riktigt blickfång på middagsbordet. Så varför inte imponera på dina gäster vid nästa middagsbjudning med dessa magiskt mumsiga hasselbackspotatisar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *