Gratis Recept » Rökig lyx: En smakexplosion med kallrökt lax i en färgsprakande sallad

Rökig lyx: En smakexplosion med kallrökt lax i en färgsprakande sallad

Rökig lyx: En smakexplosion med kallrökt lax i en färgsprakande sallad

Ingredienser:

– 200 gram kallrökt lax
– 150 gram blandad salladsmix (exempelvis ruccola, spenat och röd sallad)
– 1 röd paprika
– 1 gul paprika
– 1 avokado
– 1 rödlök
– 1 kruka färsk dill
– 1 citron
– 50 gram pinjenötter
– 50 gram fetaost
– Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Steg 1: Förberedelser

Börja med att skölja och torka salladen noggrant. Om du har köpt en färdigblandad salladsmix kan du hoppa över detta steg. Skär sedan paprikorna i tunna strimlor och skiva rödlöken tunt. Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och skär den i skivor. Hacka även dillen grovt och rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.

Steg 2: Förbered laxen

Ta fram den kallrökta laxen och skär den i tunna skivor. Om du vill kan du även marinera laxen i lite citronsaft och olivolja för att ge den extra smak.

Steg 3: Salladens uppbyggnad

Nu är det dags att bygga upp den färgsprakande salladen. Börja med att placera salladsmixen i botten av en stor skål eller på en tallrik. Lägg sedan på strimlorna av röd och gul paprika, skivorna av avokado och den tunt skivade rödlöken. Strö över den hackade dillen och de rostade pinjenötterna.

Steg 4: Toppa med lax och fetaost

Nu är det dags att lägga på den kallrökta laxen. Placera skivorna av laxen över salladen och se till att fördela dem jämnt över ytan. Smula sedan över fetaosten för att ge salladen en krämig och salt smak.

Steg 5: Krydda och servera

Pressa saften från citronen över salladen för att ge den en frisk och syrlig smak. Avsluta med att salta och peppra efter smak. Du kan även tillsätta andra kryddor eller dressingar som du tycker om, exempelvis en honungssenapssås eller en balsamicodressing.

Tips och variationer:

– Om du inte är så förtjust i fetaost kan du byta ut den mot getost eller mozzarella.
– För att göra salladen mer mättande kan du tillsätta kokta quinoa, bulgur eller couscous.
– Vill du ha lite extra crunch kan du strö över några krossade valnötter eller solrosfrön.
– För en extra rökig smak kan du även tillsätta några skivor av rökt sidfläsk eller bacon.

Slutsats:

Denna rökiga lyxsallad med kallrökt lax är en smakexplosion för både ögat och gommen. Den färgsprakande kombinationen av salladsmix, paprika, avokado, rödlök och dill ger en härlig mix av smaker och texturer. Den kallrökta laxen tillför en distinkt rökig smak som balanseras perfekt av den krämiga fetaosten och den friska citronen. Med sina olika lager av smaker och färger är denna sallad inte bara en fröjd för smaklökarna, utan även för ögat. Servera den som en lätt lunch eller som en imponerande förrätt vid middagsbjudningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *