Gratis Recept » En smakresa till Thailand: Hemlagad Tom Kha Soppa Steg för Steg

En smakresa till Thailand: Hemlagad Tom Kha Soppa Steg för Steg

Introduktion

Tom Kha är en traditionell thailändsk soppa som är känd för sin distinkta och rika smak. Den kombinerar söta, sura, salta och kryddiga smaker i en krämig kokosmjölksbas, vilket ger en unik och minnesvärd matupplevelse. Följande recept kommer att guida dig genom varje steg för att skapa denna autentiska och läckra rätt hemma.

Ingredienser

För att göra Tom Kha soppa behöver du följande ingredienser:

– 400 ml kokosmjölk
– 2 stjälkar citrongräs
– 3 kaffir limeblad
– 3 skivor galangal (kan ersättas med färsk ingefära)
– 2 röda chilifrukter
– 200 gram kycklingbröst
– 200 gram champinjoner
– 1 liten lök
– Saften från 1 lime
– 2 matskedar fisksås
– 1 tesked socker
– Färsk koriander för garnering

Förberedelser

Börja med att förbereda alla ingredienser. Skär kycklingbröstet i tunna skivor. Skär champinjonerna i skivor och hacka löken fint. Skär citrongräset i stora bitar och krossa det lätt med baksidan av en kniv för att frigöra dess aroma. Riv galangal och krossa kaffir limebladen. Skär chilifrukterna i tunna skivor.

Tillagning

Värm kokosmjölken i en stor kastrull över medelvärme. Tillsätt citrongräs, kaffir limeblad, galangal och chilifrukter. Låt det sjuda i cirka 10 minuter för att smakerna ska blanda sig.

Lägg till kycklingbröstet och låt det sjuda i ytterligare 10 minuter, eller tills kycklingen är helt genomkokt. Tillsätt sedan champinjonerna och löken och låt det sjuda i ytterligare 5 minuter.

Rör om i limesaft, fisksås och socker. Smaka av soppan och justera kryddningen efter behov. Du kan lägga till mer limesaft för mer syrlighet, mer fisksås för sälta eller mer socker för sötma.

Servering

Servera Tom Kha soppan varm, garnerad med färsk koriander. Den kan serveras som en aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med jasminris.

Slutsats

Att laga Tom Kha soppa hemma är enkelt och roligt. Det är ett utmärkt sätt att uppleva den autentiska smaken av thailändsk mat utan att behöva resa till Thailand. Med detta recept kan du njuta av en smakresa till Thailand i ditt eget kök. Lycka till med matlagningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *