Gratis Recept » Löksoppa med potatis: En smakexplosion av karamelliserad lök och krämig potatis

Löksoppa med potatis: En smakexplosion av karamelliserad lök och krämig potatis

Löksoppa med potatis: En smakexplosion av karamelliserad lök och krämig potatis

Löksoppa med potatis: En smakexplosion av karamelliserad lök och krämig potatis

Att laga en löksoppa med potatis är ett fantastiskt sätt att kombinera två av de mest använda ingredienserna i köket. Denna soppa är en smakexplosion av karamelliserad lök och krämig potatis som kommer att få dina smaklökar att dansa av glädje. Här är ett detaljerat och intressant recept på hur du kan skapa denna läckra rätt.

Ingredienser:

– 4 stora gula lökar
– 3 msk smör
– 1 tsk socker
– 4 vitlöksklyftor, finhackade
– 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
– 1 liter grönsaksbuljong
– 1 dl grädde
– Salt och peppar efter smak
– Färsk persilja för garnering

Steg 1: Förberedelse

Börja med att skala och skiva lökarna tunt. Det är viktigt att skivorna är jämna för att de ska karamelliseras jämnt. Hacka även vitlöken fint och tärna potatisarna i små bitar. Förbered grönsaksbuljongen genom att lösa upp buljongtärningen i en liter varmt vatten.

Steg 2: Karamellisera löken

Värm upp smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt de skivade lökarna och låt dem steka i smöret i cirka 10 minuter, eller tills de blir mjuka och börjar få en gyllene färg. Rör om då och då för att undvika att löken bränns vid. Tillsätt sedan sockret och fortsätt steka löken i ytterligare 5 minuter, eller tills den blir karamelliserad och får en vacker brun färg.

Steg 3: Tillsätt potatis och vitlök

När löken är karamelliserad, tillsätt de hackade vitlöksklyftorna och de tärnade potatisarna i kastrullen. Rör om väl för att se till att alla ingredienser blandas ordentligt.

Steg 4: Tillsätt buljongen

Häll i grönsaksbuljongen i kastrullen och låt soppan sjuda på medelvärme i cirka 20-25 minuter, eller tills potatisarna är mjuka och lätta att mosa med en gaffel.

Steg 5: Mixa soppan

När potatisarna är helt mjuka, använd en stavmixer eller en vanlig mixer för att mixa soppan till en jämn och krämig konsistens. Om du föredrar en grovare soppa kan du också använda en potatisstöt för att mosa potatisarna istället.

Steg 6: Tillsätt grädde och kryddor

När soppan är mixad, tillsätt grädden och rör om väl. Smaka av med salt och peppar efter smak. Tänk på att löken redan kan vara salt efter karamelliseringen, så smaka försiktigt för att undvika att soppan blir för salt.

Steg 7: Servera

Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk persilja. Servera den varm med nybakat bröd eller krutonger för extra textur och smak.

Denna löksoppa med potatis är en perfekt förrätt eller en lätt huvudrätt för en kall dag. Den krämiga konsistensen och den söta smaken från den karamelliserade löken kommer att göra denna soppa till en favorit hos både vuxna och barn. Prova detta recept och njut av en smakexplosion som kommer att få dina smaklökar att jubla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *