Gratis Recept » Krämig himmelsk Bechamelsås – En smakexplosion för dina smaklökar!

Krämig himmelsk Bechamelsås – En smakexplosion för dina smaklökar!

Krämig himmelsk Bechamelsås – En smakexplosion för dina smaklökar!

Bechamelsås är en klassisk sås som används i många olika rätter runt om i världen. Den är känd för sin krämighet och rika smak som verkligen kan lyfta en enkel rätt till nya höjder. I det här receptet kommer jag att dela med mig av min variant av Bechamelsås som jag lovar kommer att vara en smakexplosion för dina smaklökar!

Ingredienser:

– 50 g smör
– 50 g vetemjöl
– 5 dl mjölk
– 1 dl grädde
– 1 tsk salt
– 1/2 tsk vitpeppar
– 1/4 tsk muskotnöt
– 1 dl riven ost (till exempel parmesan eller cheddar)

Instruktioner:

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på medelhög värme. Se till att smöret inte bränns, utan bara smälter.

2. Tillsätt vetemjölet i smöret och rör om ordentligt. Detta är grunden för att få en tjock och krämig sås. Rör om i cirka 2-3 minuter för att få bort mjölsmaken.

3. Häll i mjölken och grädden i kastrullen, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att röra om. Det är viktigt att tillsätta vätskan gradvis för att undvika klumpar i såsen.

4. Sänk värmen till låg och låt såsen sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då för att undvika att såsen bränns i botten.

5. Tillsätt salt, vitpeppar och muskotnöt i såsen. Dessa kryddor ger såsen en härlig smak och doft. Justera mängden kryddor efter din egen smak.

6. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Rör om tills osten smälter och såsen blir krämig och len. Osten ger såsen en extra dimension av smak och gör den ännu mer himmelsk.

7. Smaka av såsen och justera eventuellt med mer kryddor om det behövs. Var försiktig med att inte överkrydda såsen, utan låt smakerna komma fram på ett balanserat sätt.

Nu är din krämiga himmelska Bechamelsås klar att användas! Den här såsen passar perfekt till pasta, gratänger, lasagne eller som bas i olika såser. Du kan även använda den som dipp till grönsaker eller som en smakrik topping på kött eller fisk.

Såsen kan förvaras i kylskåp i upp till tre dagar, men den är oftast så god att den inte räcker så länge. Om du vill göra en större sats kan du enkelt dubbla eller tredubbla receptet.

Njut av denna smakexplosion för dina smaklökar och låt Bechamelsåsen ta dina rätter till nya höjder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *