Gratis Recept » Knaperstekt Kyckling i Ugn med Smakrik Örtmarinad och Krispiga Rotfrukter

Knaperstekt Kyckling i Ugn med Smakrik Örtmarinad och Krispiga Rotfrukter

Knaperstekt Kyckling i Ugn med Smakrik Örtmarinad och Krispiga Rotfrukter

Att tillaga en knaperstekt kyckling i ugn med smakrik örtmarinad och krispiga rotfrukter är en fantastiskt läcker och hälsosam måltid som kommer att imponera på dina gäster. Den krispiga ytan på kycklingen och de välsmakande rotfrukterna skapar en perfekt kombination av smaker och texturer. Följ detta detaljerade recept för att skapa en måltid som kommer att bli en favorit på middagsbordet.

Ingredienser:

– 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
– 3 vitlöksklyftor, finhackade
– 2 msk färsk rosmarin, finhackad
– 2 msk färsk timjan, finhackad
– 2 msk färsk persilja, finhackad
– 2 msk olivolja
– Saften från 1 citron
– Salt och peppar efter smak
– 500 g blandade rotfrukter (t.ex. morötter, palsternacka, rotselleri), skurna i stavar
– 2 msk smör, smält

Instruktioner:

1. Börja med att förbereda marinaden. I en skål, blanda ihop vitlök, rosmarin, timjan, persilja, olivolja och citronsaft. Tillsätt salt och peppar efter smak. Rör om väl för att kombinera alla ingredienser.

2. Ta kycklingen och skölj den noggrant under kallt vatten. Torka den sedan med hushållspapper för att få bort överflödig fukt. Placera kycklingen i en stor skål eller på en skärbräda.

3. Använd dina händer för att massera marinaden över hela kycklingen. Se till att marinaden täcker både insidan och utsidan av kycklingen. Låt kycklingen marinera i kylskåpet i minst 2 timmar, eller över natten för bästa resultat.

4. När kycklingen har marineras tillräckligt länge, ta ut den från kylskåpet och låt den komma upp i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan tillagning. Detta hjälper till att säkerställa en jämn tillagning.

5. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius. Ta en ugnsfast form och lägg de skurna rotfrukterna i botten. Häll smält smör över rotfrukterna och blanda väl för att täcka dem jämnt.

6. Placera kycklingen ovanpå rotfrukterna i formen med bröstsidan uppåt. Täck kycklingen med aluminiumfolie och sätt in formen i ugnen.

7. Tillaga kycklingen i cirka 1 timme och 30 minuter, eller tills den når en innertemperatur på 75 grader Celsius. Under de sista 30 minuterna av tillagningstiden, ta bort aluminiumfolien för att ge kycklingen en knaperstekt yta.

8. När kycklingen är färdig, ta ut formen från ugnen och låt den vila i cirka 10 minuter innan du skär upp den. Detta hjälper till att behålla saftigheten i köttet.

9. Servera den knaperstekta kycklingen tillsammans med de krispiga rotfrukterna på en vacker tallrik. Garnera gärna med färsk persilja för extra färg och smak.

Detta recept på knaperstekt kyckling i ugn med smakrik örtmarinad och krispiga rotfrukter är en perfekt måltid för både vardag och fest. Den kombinerar hälsosamma ingredienser med en fantastisk smakprofil som kommer att imponera på alla. Prova detta recept och njut av en läcker och tillfredsställande måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *