Gratis Recept » Katalansk himmelsk frestelse: En förförisk resa till smakerna av Katalonien med vårt detaljerade recept på krämiga crema catalana och krispiga coca de vidre!

Katalansk himmelsk frestelse: En förförisk resa till smakerna av Katalonien med vårt detaljerade recept på krämiga crema catalana och krispiga coca de vidre!

Katalansk himmelsk frestelse: En förförisk resa till smakerna av Katalonien med vårt detaljerade recept på krämiga crema catalana och krispiga coca de vidre!

Katalansk himmelsk frestelse: En förförisk resa till smakerna av Katalonien med vårt detaljerade recept på krämiga crema catalana och krispiga coca de vidre!

Katalonien är känt för sin rika matkultur och fantastiska smaker. Två av de mest populära desserterna från regionen är crema catalana och coca de vidre. Dessa läckerheter är en perfekt kombination av sött och krispigt, och kommer definitivt att förföra dina smaklökar. Här är vårt detaljerade recept på dessa himmelska frestelser!

Crema Catalana

Crema catalana är en traditionell katalansk dessert som liknar den mer kända crème brûlée. Den är känd för sin krämiga konsistens och den läckra karamelliserade ytan. För att göra crema catalana behöver du följande ingredienser:

– 4 dl mjölk
– 1 vaniljstång
– 6 äggulor
– 150 g socker
– 30 g majsstärkelse
– Skal från en citron
– Strösocker för att karamellisera

1. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt vaniljstången som du har delat på längden. Värm mjölken på medelhög värme tills den börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen och låt vaniljstången dra i mjölken i cirka 15 minuter.

2. I en separat skål, vispa äggulorna och sockret tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt majsstärkelsen och blanda väl.

3. Ta bort vaniljstången från mjölken och häll sedan mjölken i äggulorna under konstant omrörning för att undvika att äggen koagulerar.

4. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på medelhög värme. Rör om kontinuerligt tills blandningen tjocknar och når en krämig konsistens. Det är viktigt att inte låta blandningen koka.

5. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt citronskal. Rör om väl och låt svalna något.

6. Häll crema catalana i individuella portionsformar och låt svalna helt i kylskåpet i minst 2 timmar.

7. Strax innan servering, strö över ett jämnt lager av strösocker på varje portion och använd en brännare för att karamellisera ytan. Se till att sockret smälter och bildar en hård, knaprig yta.

8. Servera crema catalana direkt efter att ytan har karamelliserats för att behålla den krispiga texturen.

Coca de Vidre

Coca de vidre är en traditionell katalansk kaka som är känd för sin tunna, krispiga textur och söta smak. För att göra coca de vidre behöver du följande ingredienser:

– 250 g vetemjöl
– 125 g socker
– 125 g smör, rumstempererat
– 1 ägg
– Rivet skal från en apelsin
– En nypa salt

1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg.

2. Tillsätt ägget och rivet apelsinskal till degen. Arbeta degen tills den blir jämn och formbar.

3. Låt degen vila i kylskåpet i cirka 30 minuter för att den ska bli lättare att hantera.

4. Förvärm ugnen till 180°C.

5. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en tunn rektangel på en lätt mjölad yta.

6. Placera degen på en bakplåtspapperklädd plåt och grädda i ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig.

7. Ta ut coca de vidre från ugnen och låt den svalna helt på plåten innan du bryter den i mindre bitar.

8. Servera coca de vidre som den är eller tillsammans med crema catalana för en ännu mer förförisk smakupplevelse.

Nu är du redo att njuta av dessa fantastiska katalanska desserter! Crema catalana med sin krämiga konsistens och karamelliserade yta, tillsammans med coca de vidre med sin krispiga textur och söta smak, kommer definitivt att ta dig med på en resa till smakerna av Katalonien. Så varför inte ge dig själv och dina smaklökar en förförisk upplevelse med detta detaljerade recept?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *