Gratis Recept » Smakexplosion från Mellanöstern: Libanesisk Baklava med Pistagefyllning och Rosenvatten

Smakexplosion från Mellanöstern: Libanesisk Baklava med Pistagefyllning och Rosenvatten

Smakexplosion från Mellanöstern: Libanesisk Baklava med Pistagefyllning och Rosenvatten

Smakexplosion från Mellanöstern: Libanesisk Baklava med Pistagefyllning och Rosenvatten

Ingredienser:

– 400 gram filodeg
– 200 gram smör, smält
– 300 gram pistagenötter, finhackade
– 1 tesked malen kanel
– 1 tesked malen kardemumma
– 1 tesked malen nejlika
– 1 tesked malen muskotnöt
– 1 tesked vaniljextrakt
– 1 tesked rosenvatten
– 300 gram socker
– 250 ml vatten
– Saften från en halv citron

Steg 1: Förberedelse

Börja med att tina filodegen enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att den är helt tinad innan du börjar arbeta med den. Smält smöret och låt det svalna något. Hacka pistagenötterna fint och ställ åt sidan.

Steg 2: Gör fyllningen

I en skål, blanda de finhackade pistagenötterna med kanel, kardemumma, nejlika, muskotnöt, vaniljextrakt och rosenvatten. Rör om väl tills alla ingredienser är väl blandade och sätt åt sidan.

Steg 3: Gör sockerlagen

I en kastrull, kombinera socker och vatten och koka upp på medelhög värme. Rör om tills sockret har lösts upp helt och låt sedan sjuda i cirka 10 minuter tills lagen har tjocknat något. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt citronsaften. Låt sockerlagen svalna helt.

Steg 4: Bygg baklavaskiktet

Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Pensla en ugnsform med smör. Ta fram filodegen och placera en ark i botten av formen. Pensla arket med smält smör och lägg sedan ett nytt ark ovanpå det första. Fortsätt detta tills du har lagt hälften av filodegen i formen.

Steg 5: Fyll och skapa lager

Sprid ut hälften av pistagefyllningen jämnt över filodegsskikten i formen. Lägg sedan ett nytt ark filodeg ovanpå fyllningen och pensla med smör. Upprepa detta tills du har använt upp all fyllning och filodeg. Se till att avsluta med ett ark filodeg på toppen, penslat med smör.

Steg 6: Skär och baka

Med en vass kniv, skär baklavaskiktet i diamant- eller kvadratformade bitar. Se till att skära hela vägen ner till botten av formen. Placera formen i ugnen och baka i cirka 30-35 minuter, eller tills baklavaskiktet är gyllenbrunt och krispigt.

Steg 7: Häll över sockerlagen

När baklavaskiktet är klart, ta ut formen från ugnen och låt den svalna något. Häll sedan den avsvalnade sockerlagen över baklavaskiktet, se till att täcka alla bitar ordentligt. Låt baklavaskiktet absorbera sockerlagen i cirka 1-2 timmar.

Steg 8: Servera

När baklavaskiktet har absorberat sockerlagen, är det dags att servera. Du kan dekorera med extra pistagenötter och pudra över lite florsocker för en vacker presentation. Baklavan kan serveras vid rumstemperatur eller kylas innan servering. Njut av denna läckra libanesiska baklava med pistagefyllning och rosenblomsvatten tillsammans med en kopp varmt te eller kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *