Gratis Recept » Ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal – en smakexplosion för dina smaklökar!

Ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal – en smakexplosion för dina smaklökar!

Ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal - en smakexplosion för dina smaklökar!

Ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal – en smakexplosion för dina smaklökar!

Att laga mat kan vara en riktig njutning, och när det kommer till fisk är lax en av de mest populära och läckra valen. Ugnsbakad lax är en enkel och hälsosam rätt som kan imponera på både familj och vänner. Genom att kombinera den med krispigt citron- och dillskal får du en smakexplosion för dina smaklökar. Här är ett detaljerat och intressant recept på ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal som kommer att få dig att vilja laga det om och om igen.

Ingredienser:

– 4 laxfiléer (ca 150 g var)
– 1 citron
– 1 knippe färsk dill
– 2 msk olivolja
– Salt och peppar efter smak

Steg 1: Förberedelse

Börja med att förbereda laxfiléerna genom att skölja dem under kallt vatten och torka dem försiktigt med papper. Lägg dem åt sidan medan du förbereder citron- och dillskalet.

Steg 2: Skapa citron- och dillskal

Tvätta citronen noggrant och använd sedan ett zestjärn eller en rivjärn för att ta bort det yttersta lagret av citronskal. Var noga med att undvika det vita lagret, eftersom det kan ge en bitter smak. Hacka därefter den färska dillen fint. Blanda sedan citronskal och dill i en skål och ställ åt sidan.

Steg 3: Förvärm ugnen

Sätt ugnen på 200 grader Celsius för att förvärma den medan du förbereder laxfiléerna.

Steg 4: Krydda laxen

Pensla laxfiléerna med olivolja på båda sidor och placera dem på en bakplåtspapperklädd ugnsform. Salta och peppra laxen efter smak.

Steg 5: Ugnsbakning

När ugnen är förvärmd, placera ugnsformen med laxfiléerna i mitten av ugnen. Låt laxen baka i cirka 12-15 minuter eller tills den är genomstekt och har en vacker gyllene färg.

Steg 6: Servering

När laxen är klar, ta ut den från ugnen och låt den vila i några minuter. Detta kommer att hjälpa till att bevara saftigheten och smaken. Strö sedan över det krispiga citron- och dillskalet över laxfiléerna för att ge extra smak och textur.

Tips:

– Servera den ugnsbakade laxen med en sida av kokt potatis eller ris och en fräsch sallad för en komplett måltid.
– För att få en extra krispig yta på laxen kan du prova att vända på den och använda grillfunktionen på ugnen i de sista minuterna av tillagningen.
– Om du vill ha en mer intensiv citronsmak kan du pressa lite färsk citronsaft över laxen innan du bakar den i ugnen.

Ugnsbakad lax med krispigt citron- och dillskal är en fantastisk rätt som kommer att imponera på alla som smakar den. Den kombinerar den milda och saftiga laxen med den fräscha och citrusaktiga smaken av citron och dill. Det är en smakexplosion för dina smaklökar som du inte vill missa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *